OpenCart Integration | modulus.gr

Στο παρόν άρθρο θα βρείτε οδηγίες σχετικά με το πως να εγκαταστήσετε το plugin και να κάνετε χρήση των υπηρεσιών της modulus Messaging Platform (mMP) για την αποστολή SMS και Viber μηνυμάτων μέσω της πλατφόρμας OpenCart.

 

Σημείωση: πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση του plugin, βεβαιωθείτε ότι έχετε ήδη ενεργό λογαριασμό στο mMP.

 

Για να κατεβάσετε το αρχείο προς εγκατάσταση πατήστε εδώ.

 

Δημιουργία mMP Λογαριασμού #

Για την αποστολή μηνυμάτων Viber / SMS, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διατήρηση λογαριασμού στο mMP. Σε αντίθετη περίπτωση, παρακαλούμε όπως επισκεφθείτε τη σελίδα του mMP για τη δημιουργία του λογαριασμού σας.

  • Κάντε κλικ στην επιλογή Sign Up στην αρχική οθόνη όπως φαίνεται παρακάτω (Εικόνα 1), και αυτόματα θα μεταφερθείτε στη φόρμα εγγραφής (Εικόνα 2).
δημιουργια-λογαριασμου-mMP
Εικόνα 1 – Δημιουργία mMP Λογαριασμού

 

  • Ενώ βρίσκεστε στη φόρμα εγγραφής, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, επιλέξτε αποδοχή των όρων χρήσης και ολοκληρώστε τη διαδικασία κάνοντας κλικ πάνω στο κουμπί Sign Up (Εικόνα 2).

 

φόρμα-εγγραφής-mMP
Εικόνα 2 – Φόρμα Εγγραφής

 

  • Αυτομάτως θα λάβετε ένα email στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε προηγουμένως μέσα στη φόρμα εγγραφής (Εικόνα 2).  Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημιουργίας και ενεργοποίησης του λογαριασμού σας, κάντε κλικ στον σύνδεσμο που αναφέρεται μέσα στο email που λάβατε.

 

Ενεργοποίηση Πεδίου Αποστολέα (Sender ID) #

 

Για να στείλετε μηνύματα θα χρειαστεί να δηλώσετε το επιθυμητό sender ID (πληροφορία η οποία αναγράφεται στο πεδίο του αποστολέα ώστε να γνωρίζουν οι παραλήπτες των μηνυμάτων ποιος τα έχει αποστείλει). Το sender ID μπορεί να είναι είτε ένα νούμερο κινητού τηλεφώνου είτε μέσω μορφής κειμένου (alias).

 

Αφού ολοκληρώσετε την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας, ένας εκπρόσωπος από το τμήμα του care θα επικοινωνήσει μαζί σας με σκοπό να σας καθοδηγήσει αναφορικά με τη διαδικασία ενεργοποίησης των επιθυμητών sender IDs στον λογαριασμό σας.

 

Δημιουργία API Keys #

 

Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια και αφού έχετε εξασφαλίσει ότι έχουν γίνει τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τη διαδικασία έκδοσης των API κλειδιών τα οποία θα χρειαστείτε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης του mMP με την OpenCart πλατφόρμα.

  • Για την έκδοση του API κλειδιού, συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στη mMP πλατφόρμα και ανατρέξτε στο “Account Settings” μέσα στο side bar όπως φαίνεται στην Εικόνα 3.
ρυθμίσεις-mMP-λογαριασμου
Εικόνα 3 – Account Settings

 

  • Στην καρτέλα API (μέσα στο Account Settings), επιλέξτε το σύμβολο “+” το οποίο βρίσκεται στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης σας όπως φαίνεται παρακάτω στην εικόνα 4. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να δημιουργήσετε το API κλειδί σας.
δημιουργια-api-key-mMP
Εικόνα 4 – Δημιουργία API key

 

  • Η πλατφόρμα υποστηρίζει δύο είδη API δισύνδεσης σε μορφή SMPP και HTTP αντίστοιχα. Για λόγους ευκολίας, ως παράδειγμα, παρουσιάζεται η περίπτωση δημιουργίας ενός HTTP API κλειδιού. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να δημιουργηθεί αυτόματα από την πλατφόρμα το API key καθώς και το αντίστοιχο Secret key, απλά επιλέξτε το κουμπί “Submit” όπως βλέπετε στην εικόνα 5. Στο πεδίο με τα σχόλια, αν θέλετε, συμπληρώστε την πληροφορία “softone_api_key”.
δημιουργία-mMP-secret-key
Εικόνα 5 – Δημιουργία API και Secret keys
  • Η δημιουργία του κλειδιού έχει ολοκληρωθεί και η πληροφορία πλέον είναι διαθέσιμη στην οθόνη σας (εικόνα 6).
ολοκληρωση-εκδοσης-secret-key-mmp-account
Εικόνα 6 – Ολοκλήρωση Διαδικασίας Έκδοσης API & Secret Keys

 

Σημαντική Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι η συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με τα κλειδιά που παρήχθησαν και ιδιαίτερα η τιμή του secret key, θα πρέπει να αποθηκευτεί καθώς με το κλείσιμο της σελίδας, η πληροφορία δε θα μπορεί να είναι διαθέσιμη ξανά. Σε περίπτωση που καταλάθος χαθεί η συγκεκριμένη πληροφορία, θα χρειαστεί να επαναλάβετε τα βήματα για την έκδοση νέων API & Secret keys.

 

Οδηγός Εγκατάστασης OpenCart Plugin #

 

Προσθήκη Plugin #

 

Το plugin έρχεται σε αρχείο τύπου .ocmod.zip. Προσοχή διαφορετική κατάληξη δε θα εγκατασταθεί επιτυχημένα σε opencart.

Το αρχείο .zip περιέχει μέσα ένα φάκελο upload με όλα τα απαραίτητα αρχεία για την εγκατάσταση καθώς και ένα αρχείο install.xml που αφορά παραμετροποιήσεις σε επίπεδο εμφάνισης.

 

Σημαντική Σημείωση: Για να κατεβάσετε το αρχείο προς εγκατάσταση πατήστε εδώ.

 

Για να εγκαταστήσετε το plugin, αφού κάνετε login στο διαχειριστικό περιβάλλον του opencart website μας, ανοίγετε από το πλευρικό menu την επιλογή “Extensions” και επιλέγετε τη σελίδα “Installer”, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

 

modulus-opencart-plugin-installation_step1
installation_step1

 

Στην επόμενη σελίδα με τίτλο “Extension Installer”, επιλέγετε το κουμπί “Upload” και ανεβάζετε το αρχείο .ocmod.zip του plugin.

Όταν το ανέβασμα τελειώσει επιτυχώς, θα έχει δημιουργηθεί μία καινούργια εγγραφή στη σελίδα “Modifications”, όπου θα περιλαμβάνει το αρχείο install.xml που αναφέρθηκε.

 

modulus-opencart-plugin-installation_step2
installation_step2

 

Θα έχει επίσης προστεθεί και μία καινούργια εγγραφή στην ενότητα “Extensions” στην επιλογή “Modules”.

 

modulus-opencart-plugin-installation_step3
installation_step3

 

Ρυθμίσεις #

Στην καρτέλα Configuration (εικόνα 9), θα χρειαστεί να εισάγετε τα στοιχεία API URL, API Token και Sender ID (παρακαλούμε όπως αναφερθείτε σε προηγούμενη ενότητα). Στην ίδια καρτέλα, θα σας ζητηθεί επιπλέον να επιλέξετε από το πεδίο Routing Οption μία από τις παρακάτω επιλογές:

  • SMS (για όσους επιθυμούν να στέλνουν μόνο SMS)
  • Viber (για όσους επιθυμούν να στέλνουν μόνο Viber μηνύματα)
  • Viber2SMS (για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιούν και τα δύο routes δίνοντας προτεραιότητα στην αποστολή του Viber μηνύματος και αν αυτή αποτύχει τότε και μόνο να γίνει προσπάθεια να αποσταλεί SMS)
ρυθμίσεις-modulus-opencart-plugin-
Εικόνα 9 – Ρυθμίσεις

 

Με την αποθήκευση των παραπάνω, μπορείτε να δοκιμάστε την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων με την αποστολή δοκιμαστικού μηνύματος, από το tab “Test SMS” (εικόνα 10).

 

test-sms-modulus-opencart-plugin-
Εικόνα 10 – Test SMS

 

OpenCart Plugin Λειτουργίες #

Λειτουργία BackInStock #

 

Ο μηχανισμός BackInStock δίνει στους πελάτες της πλατφόρμας σας τη δυνατότητα να καταχωρούν το τηλέφωνο τους στη σελίδα των προϊόντων που βρίσκονται εκτός αποθέματος και να λαμβάνουν ενημερωτικό μήνυμα όταν αυτά γίνονται και πάλι διαθέσιμα.
Το περιεχόμενο του μηνύματος είναι παραμετρικό και μπορείτε να επιλέξετε αν θα περιλαμβάνει η όχι το link της σελίδας του προϊόντος.

 

modulus-SMS-BackInStock-Configuration
modulus SMS | BackInStock Configuration

Modulus SMS | BackInStock UI
Παραμετροποίηση modulus SMS

 

Δημιουργία προτύπων #

 

Τα πρότυπα αποτελούν αποθηκευμένα μηνύματα τα οποία εμφανίζονται στις οθόνες αποστολής μηνυμάτων.
Σκοπός των προτύπων είναι η εξοικονόμηση χρόνου κατά τη σύνταξη των μηνυμάτων καθώς και ένα ομοιογενές αποτέλεσμα στην επικοινωνία με τους πελάτες της πλατφόρμας.
Τέλος, τα πρότυπα είναι διαθέσιμα για αποστολή και κατά την εναλλαγή της κατάστασης μιας παραγγελίας.
Η παραμετροποίηση των προτύπων πραγματοποιείται στην ενότητα Πρότυπα.

 

Modulus-SMS-Λίστα-Προτύπων
modulus SMS | Λίστα Προτύπων

 

Modulus-SMS-Δημιουργία-Προτύπων
modulus SMS | Δημιουργία Προτύπων

 

Καταστάσεις Παραγγελιών #

 

Η λειτουργία “Καταστάσεις Παραγγελιών” αναφέρεται στη δυνατότητα να ορίσουμε προκαθορισμένα μηνύματα που θα λαμβάνει ο πελάτης της πλατφόρμας όταν η παραγγελία του αλλάζει status.
Στη λειτουργία αυτή μπορούμε να συμπεριλάβουμε συγκεκριμένα status και να αγνοήσουμε άλλα επιτυγχάνοντας έτσι τη βέλτιστη επικοινωνία.
Η παραμετροποίηση των προτύπων πραγματοποιείται στην ενότητα  Καταστάσεις Παραγγελιών

 

Modulus-SMS-Καταστάσεις-Παραγγελιών
modulus SMS | Καταστάσεις Παραγγελιών

 

Αποστολή μηνυμάτων ανά Παραγγελία (Orders) #

 

Με τη λειτουργία αποστολής μηνυμάτων ανά παραγγελία, δίνεται η δυνατότητα χειροκίνητης αποστολής  ενός μηνύματος, είτε επιλέγοντας ένα από τα πρότυπα που μπορεί να έχετε ήδη δημιουργήσει ή να γράψετε και να αποστείλετε εκ νέου ένα μήνυμα στο πελάτη που πραγματοποίησε την παραγγελία.
Επιπλέον, διαθέσιμο το ιστορικό μηνυμάτων και η δυνατότητα επαναποστολής ενός μηνύματος.
Η οθόνη διαχείρισης παραγγελιών, είναι διαθέσιμη στη σελίδα  Sales => Orders και επιλέγοντας συγκεκριμένη παραγγελία.

 

Modulus-SMS-Αποστολή-μηνύματος-παραγγελίας
modulus SMS | Αποστολή μηνύματος παραγγελίας

 

Μαζική αποστολή μηνυμάτων #

 

Η λειτουργία μαζικής αποστολής μηνυμάτων, επιτρέπει να επικοινωνήσουμε μαζικά στο πελατολόγιο της πλατφόρμας το περιεχόμενο που επιθυμούμε.
Υπάρχει διαχωρισμός του πελατολογίου σε εγγεγραμμένους και quest χρήστες προσφέροντας ακόμη περισσότερη ευελιξία.
Επιπλέον, διαθέσιμα κατά την αποστολή μηνύματος είναι και τα πρότυπα μηνυμάτων.
Τέλος, διαθέσιμη στη συγκεκριμένη οθόνη το ιστορικό μηνυμάτων για κάθε πελάτη αλλά και η δυνατότητα μεμονωμένης αποστολής.
Η οθόνη αποστολής μαζικών μηνυμάτων είναι διαθέσιμη στην ενότητα  Customers => Customers.​

 

Modulus-SMS-Λίστα-χρηστών-πλατφόρμα-και-Αποστολή-μηνύματος
modulus SMS | Λίστα χρηστών πλατφόρμας και Αποστολή μηνύματος

 

Χρονοπεριορισμός μηνυμάτων
#

 

Η λειτουργία “Χρονοπεριορισμός μηνυμάτων” σας επιτρέπει να ελέγχετε το χρονικό παράθυρο όπου δε θα πραγματοποιείται αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων.
Με αυτό το τρόπο διασφαλίζεται πως οι πελάτες της πλατφόρμας δε θα λαμβάνουν μηνύματα σε ακατάλληλες ώρες και δε θα ενοχλούνται από τα μηνύματα.
Τα μηνύματα προς αποστολή θα δρομολογηθούν αυτόματα από το σύστημα εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου που έχει τεθεί.

 

Modulus-SMS-Χρονοπεριορισμός-Αποστολής
modulus SMS | Χρονοπεριορισμός Αποστολής